Loading...
Jó helyek

Jó helyek 26.

Badacsonyi Bortúra

img_74961.jpgJanuári színek

    20 centi havat vizionál az időkép a hétvégére, aztán január utolsó napján szikrázó napsütésben döcög fel velünk a kisbusz a Szent György-hegyre. Szigligetről indulunk, a helyzetünk több mint ideális. Szállásunk megoldva, fenekünk alá autó szervezve, a program elrendezve, házigazdáink kitesznek magukért. Köszönjük ezúttal is, ha vendéglátásból szeretnénk fejlődni, kizárólag hozzájuk megyünk majd továbbképzésre.

 

2HA Szőlőbirtok és Pincészet

   Négy pincét látogatunk meg, soknak tűnik elsőre, sőt másodikra is. Aztán nem lesz sok, a programok szervesen épülnek egymásra. A 2HA Szőlőbirtok és Pincészet mindenese, Török Csaba vár minket az első állomásunkon. A panoráma lélegzetelállító, a Balaton, a szigligeti vár, és a szőlőtőkék, külön-külön is vizuális orgazmust tudnak okozni, együtt viszont menthetetlen a helyzetünk. Szinte jól esik megnyugtatni a szemünket a pince csendjében, aztán persze itt is belefutunk újabb csodákba. Nem győzöm kapkodni a fejemet, ámulok a kiállított borosüvegek sokaságán. A Napa völgytől Montalcinóig, Szicíliától Gironde-ig találok itt borokat, nem akármilyen gyűjtemény. Közben kapunk egy korty olaszrizlinget, majd egy korábbi évjáratot is kóstolunk. Szürkebarát után jutunk el a 2HA igazi különlegeségéig, a vörösborokig. Valljuk be, meglepő vállalkozás Badacsonyban a klasszikus fehéreken kívül mással is próbálkozni, de Török Csaba igazi vagány ebben a tekintetben. Borait kizárólag hordóban érleli, nem szűri azokat.

img_7392.JPGKét hektár

img_7386.JPGNapelemes szőlő

img_7400.JPGBalaton lóval

img_7413.JPGSzigliget

img_7451.JPGFöldrészek borai

img_74821.jpgGyűjtögetek

   Shiraz az első vörös, ami poharunkba kerül, majd jön az általam nagyon várt sangiovese szőlőből készült Tabunello. Olaszország egyik leghíresebb bora, a Brunello alapja, no meg a Chianti sem élne meg nélküle. Meglepő módon nagyon jól bírja az itteni klímát, éli világát, „szeretem bor” készül belőle. Búcsúzóul meglepetést kapunk, Courage névre hallgat a mindössze 890 palackban készült cuvée, egy kis ügyességgel lehet csak rátalálni. 2HA, egy új szerelem, nem fogom szem elől téveszteni.

img_7417.JPGOlaszrizling

img_7433.JPGShiraz

img_7484.JPGTabunello

img_7447.JPGMeglepő

img_7434.JPGAmikor a házigazda tölt 1.

img_7457.JPGKifogyóban

img_7462.JPGBoldog borász

img_7469.JPGPókember

img_7471.JPGCímer itt is…

img_7473.JPGÉs itt is

img_7477.JPGSárga barátok

 

Szászi Pince

   Egy gyors kultúra – templom és présház látogatás – után bandukolunk lefelé a hegyről, a Szászi pincébe éppen hogy csak bekukkantunk. Több mint harminc féle bort készül a Szent György-hegy egyik legnevesebb pincéjében, el sem kezdem sorolni őket. Persze itt is a klasszikusokkal játszanak főleg, olaszrizling és szürkebarát, no meg a térség legismertebb versenyzője, a kéknyelű a favorit. Persze semmi pénzért nem hagyjuk ki, egy korty rozé után megkóstoljuk őt is. Ide tényleg csak beugrunk, indulnunk kell tovább a Szegedy Róza házba.

img_7505.JPGLengyel kápolna

img_7503.JPGSvéd színekben

img_7513.JPGReformkor

img_7528.JPGLefelé

img_7545.JPGSzászi pince

img_7542.JPGEgyszerűség

img_7543.JPGRizlingek

img_7546.JPGHegyláb

 

Málik Pince

   A Badacsony egyik legszebb pontján álló irodalmi és bormúzeumban vár minket Málik Zoltán, a környék különc figurája, az igazán magának való borász. Kapunk egy rögtönzött stand up előadást, minden egyes pohár bort különleges felvezetéssel mutat be nekünk. Szembe megy mindenféle haladó irányzattal, akkor és azt csinál, amihez kedve van, igazi kézműves borász. Neki aztán senki se mondja meg, mikor kell egy budai zöldet palackozni. Bakatorral kezdünk, majd belecsúszunk a badacsonyi szentháromságba (kéknyelű, olaszrizling, szürkebarát), a hangulatot fokozza a vaddisznópörkölt, talán a kályhába lehetne egy kicsit jobban bedurrantani. De egy életre megtanuljuk, hogy a kéknyelű önmagában is társaság.

img_7561.JPGSzerelem

img_7554.JPGKora esti…

img_7575.JPGÉs éjszakai Balaton

img_7564.JPGAmikor a házigazda tölt 2.

img_7568.JPGReklámarc

img_7630.JPGBadacsonyi emberek

 

Laposa Pincészet

   Gyalog botorkálunk le a Laposa pincéhez, Józsi bácsi és felesége, Nóra asszony már a Szegedy Róza házban is velünk volt. Mint ahogy Málik Zoltán is elkísér minket ide, jó barátok ők szemmel láthatóan. Modern hangulatú teremben találjuk magunkat, a pince is a legrendezettebb az eddig látottak közül. A légkondi jelenléte azért több mint furcsa, persze ennek is megvan a magyarázata. Azt hiszem, nem mondok újdonságot azzal, hogy itt is fehér borokat kóstolunk, Józsi bácsi tiszteletünkre egy 2006-os olaszrizlinget is felpattint. Itt már elérkezik az ének és a tánc ideje is, éjfél körül jól esik beszállni a kisbuszba.

img_7635.JPGModern

img_7717.JPGBarátságos melegség

img_7640.JPG13-as olaszrizling

img_7685.JPGEgyütt

img_7809.JPGRészletek

img_7819.JPGTízparancsolat

img_7773.JPG2006

img_7726.JPGEgyütt 2.

img_7653.JPGÖntörvény

img_7731.JPGKlimatizált pince

img_7743.JPGHozzá ne nyúlj!

img_7745.JPGMi van a fazékban?

img_7820.JPGCsendben

   Parádésra sikerült ez a nap, és ha valaki feltenné a teljesen értelmetlen kérdést, hogy melyik pince a legjobb, akkor neki csak azt tudnám válaszolni: próbáld ki, aztán te sem fogod egyiket a másik elé helyezni. Balaton, Szigliget és Badacsony, kéknyelű, olaszrizling és szürkebarát és sangiovese, napsütés, szőlő és hegyoldal, barátok, borok és pincék. Ki tudna sorrendet felállítani közülük?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil