Loading...
Jó helyek

Jó helyek 25.

BBB – BockBíróBalaton

Bock Bisztró Balaton – Vonyarcvashegy

img_7225.JPGÉs tényleg csupán ennyire egyszerű

   Tökéletes vacsora egy tökéletes helyszínen. Így érdemes indítani az évet. Végiggurulunk a Balaton északi partján, csodáljuk egy kicsit a befagyott tavat, fagyoskodunk egy sort Balatonfüred kikötőjében, eszünk egy háromemeletes boldogságot a Kedvesben. Az ebédidőnek már jócskán vége, vacsorához talán még korán van, épp itt az ideje, hogy jó szokásunknak megfelelően ebben a lehetetlen időpontban üljünk be egy étterembe. De milyen lehetőségeink is vannak az év ezen szakaszában a környéken? Maradjunk csak szigorúan az északi oldalon és hamar belátjuk, nem sokat válogathatunk. Akarattyán a Spoon és a Mercato csupán szezonálisan vannak nyitva, hasonló módon csak tavasszal nyit a füredi Baricska és Koloska csárda is. A Sparhelt meg februárban indul ismét, új séffel vágnak neki a feladatnak, érdemes lesz odafigyelni rájuk. Csopakon a Víg Molnárban zártkörű rendezvénybe botlunk. Balatonudvariban a Lucifert már tavaly is belepte a parlagfű, a szigligeti Bakos vendéglő weboldala kritikán aluli, információ híján most nem kanyarodunk le kedvenc balatoni városunk felé. Vonyarcvashegy lesz a végállomásunk.

img_7212.JPGHóbalaton

img_7224.JPGÉv eleji csend

   Még nincs egy éve, hogy megnyílt itt a legújabb Bock Bisztró. Két budapesti és egy koppenhágai (!), – no meg a klasszikus, a hazai villányi étterem – után egy újabb Bíró Lajos fémjelezte bisztró nyújt átlagon felüli kulináris élményt az erre nyitott vendégeinek, ráadásul nem is egy felkapott területen. Hálásak vagyunk, szurkolunk is nekik rendesen, öröm itt egy minden nap nyitva tartó csodahely. Mert, hogy a Bock Balaton határozottan az. A Zenit Hotel éttermét viszik ők, mit viszik, repítik soha nem látott magasságokba. Kissé ünnepet rontunk és nem Bokszi bácsi borai közül rendelünk társat magunknak az estére. Szeremley féle fehér pinot noir-t kóstólunk, üdítő választásnak bizonyul.

img_7228.JPGBockok

img_7259.JPGA másodosztály teljesen érthetetlen

  Már-már megszokott és talán egy kicsit unalmas fűszeres zsírt kapunk amuse bouche-ként, friss kenyérszeletekre pakolhatjuk fel kedvünk szerint. A húsleves gazdagon tényleg az, aranysárga, tökéletes ízű és laktató, sem a zöldségek sem a tyúkhús nem szétfőtt, pompásan friss és ízletes, talán felveszi a versenyt a dédi vasárnapi húslevesével. Libamáj szusi az előételem, nevének megfelelve apró falatnyi füstölt hal szelettel és ecetes gyömbérrel kapom. Mindhárom íz tiszta és karakteres, roppant elegáns fogás.

img_7238.JPGItt még feketeerdővel

img_7220.JPGAmuse bouche

img_7231.JPGHúsleves gazdagon

img_7235.JPGLibamáj szusi

  A székesfehérvári 67 dicsekedhet az ország legjobb rántott húsa díjjal, azonban bizton állíthatom az itt felszolgált „fledermaus” magasan veri a kollégát. Friss és roppanós a bunda, puha és szaftos a hús, a burgonyasaláta tökéletes alátámasztást biztosít neki. Ünnepi ajánlatban szerepel a rántott csülök, elképzelni nem tudom, hogy lehet bundába forgatni egy szelet csülköt, muszáj kipróbálni. Az eredmény meglepő, hogy ez miért nem nekünk jutott eszünkbe? Vajpuha hús, klasszikus vékony zsírréteggel, mindez aranyszínű panírban. A zelleres káposztasaláta életem legfinomabbja a kategóriában, kérem a receptet.

img_7241.JPGRántott Fledermaus bajor burgonyasalátával

img_7247.JPGRántott csülök – a képen zelleres káposzta saláta nélkül

  Sült zöldségeket is kóstolunk, talán mondanom sem kell, hibátlan. A vegetáriánus ételek általában a futottak még kategóriába tartoznak ez éttermek kínálatában, rájuk már nem marad idő, sokszor nincsenek rendesen „kitalálva”. Nem úgy, mint ez a fogás, ezen érezni, hogy minden egyes összetevője nagy gonddal készült. A gomba, a lilahagyma, a spárga vagy a cukkini is tökéletes, a pikáns tejföl kellemes csípősséget ad alájuk. Lassan ellőttem az összes dicsérő jelzőmet és bajban vagyok, mert a retro ökörpofámra már szinte nem is maradt, pedig talán ő érdemli a legtöbb és legfényesebb dicséretet. Omlik a hús, tökéletesen élvezhető a vékony cupákréteg a belsejében, az ötletes „csonttálban” szervírozott malacfül ragu és a mellé kínált maceszgombóc pedig még varázslatosabbá teszik ezt a csodát.

img_7244.JPGTandori sült zöldségek pikáns tejföllel – elhomályosodva

img_7252.JPGÖkörpofa retro …

img_7253.JPG…maceszgombóccal

  Ennyi finomság után csupán egy feketeerdő szelet fér már belém a vacsora végén, ami végül kettő lett, maradhat? Le is töröltetem a napi ajánlatból, másnak én ebből nem adok. Pár hete a Walter esetében írtam, hogy megtaláltuk az ország legjobb éttermét. Jelentem többen vannak.

img_7255.JPGFeketeerdő szelet

img_7262.JPGHelikon

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil