Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 84.

FocacciAország 18.

Sanremo

img_41071.jpgomernaS

   Sanremo vagy San Remo. Alapításakor Sant’Eremo di San Romolo, a huszadik század nagyobbik részében San Remo, mostanság Sanremo. De nem mindenhol ilyen egyértelmű, weboldalak és könyvek, térképek és prospektusok sokszor ellentmondásba kerülnek egymással, nem lennék meglepődve, ha még a helyiek nagy része sem tudná, hogy is írják pontosan a városuk nevét. De nemcsak az írásmód kétféle, Sanremo – maradjunk a hivatalosnál(?) – igazi kétarcú város.

img_9811.JPGNapokkal korábban

  Ami Franciaországnak Cannes, az Itáliának Sanremo, vagyis a riviéra csillogó, dúsgazdag kaszinó- és fürdővárosa, legalábbis a köztudatban ez él. Valójában azonban két ennyire különböző helyet még festeni is nehéz, Sanremo nem is nagyon próbál megfelelni a cannes-i elvárásoknak, nagyobbik része megmaradt egyszerű liguriai halászfalunak. Jó, a falu azért enyhe túlzás, több mint ötvenezer lakosával a környék főnöke. Párhuzam persze jócskán akad az alig több, mint egyórás autóútra fekvő francia testvérrel, de minden sokkal emberközelibb, kevésbé fényűző. Míg Cannes-t ellepik a csillogó sztárok a filmfesztivál idején, addig Sanremo egy sokkal visszafogottabb dalfesztivállal ünnepel, kérdés, hogy mi szükség van erre a huszonegyedik században. Csak érzékeltetésképpen, míg tavaly Cannes-ban Abdellatif Kechiche zseniális filmje, az Adél élete (La vie d’Adele) vitte el az Arany Pálmát, addig a szomszédban Marco Mengoni búgta melankólikusan, hogy l’essenziale.

   Rohamtempóban fejlődik Sanremo, épülnek az elkerülő utak, tapasztaljuk ezt többször is, miután megpróbálunk a célpontként kitűzött piazza Colombo környékére eljutni. Nem egyszerű, akárcsak a város elhagyása. Mélygarázsban találunk helyet magunknak, lassan tényleg fejlődünk, elmaradnak az órákig tartó autós bolyongások a belvárosi sétálóutcákban. Elsőnek az óvárost, a La Pigná-t fedezzük fel, szó szerint fel. Szűk sikátorokban kaptatunk egyre magasabbra, szinte átláthatatlan a helyzet, most nem egy két utcából álló apró faluban bolyongunk. Fából faragott térképek segítenek a tájékozódásban, köszönjük meg nekik. A piazza Santa Costanza az első pihenőhelyünk, óriásfikuszok és pálmafák szegélyezik ezt a pompás teraszos teret. A chiesa di Santa Brigida zárva van, kaptatunk magasabbra, gyönyörűen kikövezett emelkedő vezet a kicsi, de varázslatos és dallamos nevű Santuario della Madonna della Costa templomig. Szerencsénk van, bár éppen zárják a kaput, látva kétségbeesett tekintetünket, kapunk pár percet a felfedezésére. Már csak a kupola pazar látványa miatt is köszönjük szépen.

img_3926.JPGLa Pigna

img_3928.JPGFel s alá

img_3934.JPGFikuszkukisz

img_3938.JPGSanta Brigida szemből

img_3951.JPGés pálmaerdőn keresztül felülről

img_3960.JPGBiztonságos?

img_3961.JPGPunto panoramico

img_4003.JPGDombtetőn

img_4005.JPGSzobortükör

img_4016.JPGBeengedtek

img_4018.JPGNyaktörés

   Lassan ereszkedünk a part felé, hirtelen hatalmas felhő szakad a nyakunkba, bőrig áznánk, ha La Pigna nem lenne tele földalatti apró sikátorokkal. Hatalmas vasszerkezetek tartják maguk felett a fél várost, vajon mióta kell így aládúcolni a házakat? A vihar, ahogy jött már tova is száll, kisüt a nap és amint kiérünk a sétálóutcába a via Palazzora, majd a corso Giacomo Matteottira egy teljesen más Sanremo-val ismerkedünk meg. A házak itt sokkal tisztábbak és modernebbek, alakul a riviérás csillogás, kávézók és éttermek sokasága forr egymásba, tényleg mintha nem is ugyanott lennénk.

img_4026.JPGEreszkedés

img_4030.JPGNem az a csillogás

img_4037.JPGSzűz Mária minden sarkon

img_4041.JPGNe állj alá

img_4047.JPGKezd borulni

img_4049.JPGIdőszakos kiállítás

img_4061.JPGMenedék

img_4064.JPGHangulatfények

img_4059.JPGErősnek tűnik

img_4070.JPGMesebeli

img_4100.JPGEgészen más világ

img_4095.JPGA nap is kisütött

img_4097.JPGNagypolgári

    Furcsa ellentmondásra bukkanunk a Matteotti végén. Kicsiny kapucinus templom, mellette hatalmas épület, a Casinò Municipale di Sanremo. Két világ, két életérzés közvetlenül egymás mellett. A Lungomare Imperatrice színes burkolólapokkal kirakott széles járdáján lődörgünk végig a tengerparton. Ötcsillagos szállodák, vízesés és pálmafák, színes strandok és előkelő éttermek sorakoznak utunk mentén, Sanremo csillogása itt érzékelhető igazán. Furcsa hagymakupolás tempolmba is belebotlunk, a Chiesa di Cristo Salvatore meglehetősen kirí a környezetéből, Alexey Shchusev orosz építész munkája.

img_4101.JPGConvento Frati Cappuccini

img_4106.JPGMise van

img_4104.JPGSzegénységéről híres

img_4197.JPGEgészen másról híres

img_4114.JPGItt is vörössel várnak

img_4130.JPGMeglesve

img_4198.JPGSzemből

img_4131.JPGA gazdag francia

img_4134.JPGCsak négycsillagos

img_4136.JPGFrissen esett

img_4143.JPGNincs teltház

img_4147.JPGŐspálmás auditorium

img_4150.JPGLungomare riviera

img_4158.JPGTestvérek

img_4194.JPGSalvatore troli vezetékkel

   Az Ariston mozit a belváros szívében, a Corso Matteotti másik végében találjuk meg. Olaszország talán leghíresebb mozija ma is működik, a korábban említett dalfesztiválnak is otthont ad évente. Megfáradva rogyunk le a piazza Colombo egyik turistacsalogató éttermének teraszán, negyedórás pihegés után senkitől sem zavartatva távozunk. Furcsa, ilyet sem éreztünk még Olaszországban.

img_4199.JPGVissza a Matteottin

img_4204.JPGLehetne a Franciaországban is

img_4208.JPGHercegi kávé

img_4212.JPGKolumbusz tér

img_4210.JPGAriston Teatro

   Lassan kecmergünk ki a városból, trolibuszok útvonalán haladunk kelet felé. Egészen Bussanáig, a közeli kisvárosig lóg felettünk a kötélpálya, mondhatom furcsa érzés troli vezetékek alatt autókázni Olaszország egyes számú főútján.

Következik: Bordighera és a Giardini Botanici Hanbury         

 

2 comments
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil