Loading...
OlaszAország

10 + 1 LEGJOBB STRAND OLASZORSZÁGBAN

Portoferraio - Sanremo - Capri

OlaszAország – ahogy mi láttuk 117.

    Nem egyszerű feladat bármilyen sorrendet is felállítani Olaszország számtalan strandja között, hisz az ország gyakorlatilag egyetlen egybefüggő lido. Több ezer kilométeres partszakaszán szinte minden talpalatnyi helyet kihasználnak az itt élők, hogy megmártózhassanak a tengerben, legyen szó az Adria homokos oldaláról, vagy a sziklákról a Tirrén tenger partján, esetleg Szicília vagy Szardínia csodálatos partszakaszairól.

    Kizárólag saját tapasztalatokból állítottam össze e tízes listát, a legtöbb helyen saját magam is megmártóztam a habokban, de néhány helyen csak vendégként fordultam meg, magamban bosszankodva, hogy miért is nincs most nálam egy fürdőnadrág. A legtöbb strand gyönyörű, vagy különleges, esetleg valami személyes emlék alapján kedves a számomra, esetleg mindhárom egyben. Kihagytam olyan helyeket a listámról, mint a filmfesztiváljáról híres, mindig nyüzsgő Sanremo, vagy Napóleon első száműzetésének helyszíne, az Elba szigeti Portoferraio, de még a világ legszebb helyeként emlegetett égszínkék Capri szigetének romantikus strandjai sem kerültek a top tízbe. Ezek után elég magas a léc, lássuk, hogy sikerül megugrani.

10. Rosignano Marittimo – Spiagga Bianca

Rosignano Marittimo – Spiagga Bianca
Rosignano Marittimo – Spiagga Bianca

    Sokáig gondolkoztam rajta, hogy feltegyem-e a listámra Toszkána e híres (hírhedt?) strandját. Mint nevéből is kiderül, fehérhomok borítja fövenyét és vizének színe is hasonlóan szokatlan, állaga is inkább tejszerű. Sokan trópusi tengerparthoz hasonlítják és legalább annyi rajongója van, mint ahányan súlyos egészségkárosodást vizionálnak többszöri felkeresés után. Egy évszázada borult itt fel a természet egyensúlya, ekkor alapították a Solvay vegyipari gyárat a város határában, nátrium-karbonátot (mosószóda), kalcium-kloridot, hidrogén-peroxidot, polietilént állítanak itt elő. A strand déli szélén látható hatalmas csöveken keresztül vezetik a tengerbe a kalcium-karbonátot, vagyis mészkövet, ettől kapta a homok (ezáltal a víz is) fehér színét. Az üzemben a negyvenes évektől főleg higany hozzáadásával vonták ki mészkőből a szükséges anyagokat, ez már nem olyan vicces, ha egy kicsit is tudatában vagyunk a higany egészségre ható tulajdonságaival. A hetvenes évektől folyamatosan csökkentették e veszélyes anyag használatát, majd teljesen el is hagyták. Különböző vizsgálatok bizonyítják folyamatosan a strand egészségre káros hatásait vagy éppen pont az ellenkezőjét, végeláthatatlan vita ez a különböző lobbik között. Ki-ki döntse el, kockáztat-e, mi egyszer bevállaltuk, érdekes tapasztalattal lettünk gazdagabbak. Tény, halászhajókat közel, s távol sem láttunk.

Rosignano Marittimo – Spiagga Bianca
Rosignano Marittimo – Spiagga Bianca
Rosignano Marittimo – Spiagga Bianca
Rosignano Marittimo – Spiagga Bianca

9. Gallipoli

Gallipoli
Gallipoli

    A csizma sarkának belső felén vagyunk, várost nézni érkezünk Gallipoliba (nem keverjük össze a törökországi rokonnal), Puglia újabb és újabb csodákat nyújt felénk, nem győzünk betelni velük. Később írok majd bővebben a városról is, csakúgy, mint Pugliáról, úgyhogy most tényleg csak futólag néhány mondat. Szigetre épült az óváros, fél óra alatt körbesétálható a part mentén. Magas betonfal tetején kutyagolunk a forróságban, alattunk homokos strandon napoznak a nálunk szerencsésebbek, mit meg nem adnék most a hűsítő tengervízért.

8. Riposto

Riposto
Riposto

     Apró szicíliai halászfalu Riposto, strandja semmivel nem több vagy jobb, mint a környéken bármelyik, mégis örök emlék marad. No, nem csak a méteres hullámok miatt, hanem az apró bódéban kialakított vendéglátóhely miatt. Igazi dél-olasz mentalitással találkozunk itt is. Megfáradva a folyamatos hullámzástól megéhezünk, odaslattyogunk a büféhez. Szendvics, pizza, bármi jó lesz, mit lehet most enni? Semmit, kapjuk egy mosoly mellett a választ, de mit szeretnénk? Panini jó lesz? Sonka, paradicsom, mozzarella? Vagy mást is szeretnénk? No problemo, a büfés srác robogóra pattan, és hazasiet a mammához, aki addigra már el is készítette az uzsonnánkat. Percek múlva vígan falatozunk. Ja, és persze a kávé. Na, abban nem ismernek tréfát, azért senki sem szalad sehova, olyan kávégép áll a fémbódé sarkában, amiről itthon csak álmodni merünk.

Riposto
Riposto

7. Viareggio

Viareggio - Bagno Alhambra
Viareggio – Bagno Alhambra

     Listámon ez a második olyan strand, ahová Viki tanácsára látogatunk el, Rosignano után itt a klasszikus itáliai strandolásban lesz részünk. A Bagno Alhambra minden tekintetben megfelel az elvárásunknak, kulturált kiszolgálóegységek, öltöző, zuhany, mosdó, minden igényt kielégítő vendéglátóhely, épített medence és természetesen hatalmas homokos part, játszóterekkel, strandröplabda pályákkal. Bérelhetünk napernyőt székekkel, ágyakkal és hatalmas sátrak alá is húzódhatunk a perzselő nap elől, itt valóban átélhetjük a hamisíthatatlan „dolce far niente” érzést.

Viareggio - Bagno Alhambra
Viareggio – Bagno Alhambra

6. Diano Marina

Diano Marina
Diano Marina

     Liguria egyik felkapott üdülőhelye, ameddig a szem ellát színes napernyők és nyugágyak messze-messze hosszan végig a parton, hétköznap könnyű a választás. Az árak feltűnően eltérőek egy-egy szolgáltatónál, érdemes válogatni, amíg lehet, a színvonal mindenhol magas. Nem beszélve a büfék kínálatáról, a tintahalkarika porcelántányéron érkezik, minősége egy nívósabb étteremi társáéval vetekszik. Szombaton és vasárnap érdemes korán érkezni a strandra, különben simán lemaradhatunk az aznapi pancsolásról.

Diano Marina
Diano Marina
Diano Marina
Diano Marina

5. San Benedetto del Tronto

San Benedetto del Tronto
San Benedetto del Tronto

     Ha olasz Adria, akkor elsőre mindenkinek az északi kanyar szentháromsága, a magyarok által leginkább látogatott Lido di Jesolo – Caorle – Grado, vagy a mindig zsúfolt Rimini jut eszébe. De merészkedjünk csak egy kicsit délebbre és máris megváltozik a véleményünk. San Benedettóban mindent megkaphatunk, amit az Adriától várunk. Pálmafákkal és elegáns villákkal alaposan teletűzdelt lido, sportolásra és pihenésre is egyaránt alkalmas végeláthatatlan partszakasz, hatalmas hullámtörőkkel biztosított háborítatlan víztükör, perfetto.

San Benedetto del Tronto
San Benedetto del Tronto

4. Polignano a Mare

Polignano a Mare
Polignano a Mare

     Puglia talán legnépszerűbb fotótémája Polignano a Mare városkájának hídjáról fényképezhető talpalatnyi strand. Apró öböl a vakítóan fehér házak között, magas sziklák alatt kavicsos lido, égszínkék tengerrel, amíg a szem ellát. Mi kell ennél több? Talán egy fürdőnadrág, ami persze megint nincs nálam. Hófehér ruhában pózoló menyasszony a sziklafal tetején, pár méterrel alatta a veszélynek fittyet hányó gyerekek ugrálnak méterekről a vízbe, a túloldalon önkéntes Eros Ramazotti bolondítja a nőket. A csizma sarkában vagyunk, semmi kétség.

Polignano a Mare
Polignano a Mare
Polignano a Mare
Polignano a Mare

3. Manarola

Manarola
Manarola

     A Cinque Terre, ahol minden négyzetméternek óriási értéke van, szó szerint itt kincset ér minden terület. Muszáj kihasználni a legapróbb teraszokat is, ahová egy asztal és néhány szék fér csupán, máris kész az étterem kerthelyisége. De ugyanennyi hely jut a ruhaboltosnak is, és a pék is kénytelen apró standon árulni a friss ciabattákat. Szóval nehogy azt higgyük, hogy majd hatalmas kiépített strandokba futhatunk itt. A parton hatalmas sziklák, közöttük különböző beugrókban kialakított ministrandok, egy-egy lépcső jelzi csupán a helyüket. Délután van, szikrázó napsütés, a sziklákon és a kisebb-nagyobb placcokon mindenütt emberek sütkéreznek, gyerekek ugrálnak lelkesen a tengerbe, a kiszámíthatatlan hullámzásnak köszönhetően nem is olyan egyszerű a partra jutás.

Manarola
Manarola

2. Cefalù

Cefalù
Cefalù

     Több száz méteren keresztül érnek egymásba a strandok, hihetetlen látvány közvetlenül a partról Cefalu’ sziluettje, ilyen hely aztán már tényleg nincs – gondoljuk sokadszor. A tenger, a strand és az ódon város házainak, templomainak látványa egyetlen nagy virtuális bombaként robban az arcunkba. A víz csodás, a hullámok itt is megdolgoztatnak, csak győzzünk az apró homokszemektől megszabadulni fürdés után.

Cefalù
Cefalù
Cefalù
Cefalù

1. Amalfi

Amalfi
Amalfi

     Amalfi partja – mondanom sem kell – gyönyörű, meseszép, káprázatos. Még csak egy napja vagyunk itt, de már elfogynak a jelzők, szűkös az emberi szókincs azokra a csodákra, amiket eddig láttunk/látni fogunk. A kikötő felett érjük el a partot, luxusszállodák sziklákba vájt liftekkel (…), látszólag ész nélkül cikázó autósok, robogósok, szakavatatlan szemnek kaotikus közlekedési állapotok mindenfelé. A móló után kis öböl, tele stranddal, sokféle színű ágyak és napernyők különböztetik meg egymástól őket. Kiválasztjuk a legszimpatikusabbat (egyben a legközelebbit, minél előbb csobbanhassunk már egyet – ránk fér) és benyomulunk. Kissé zavaró, hogy orosznak néznek, aztán amikor kiderül a nemzetiségünk, a tulaj boldogan sorolja: Gellért, Rudas, Széchenyi. Na, nem ilyen érthetően, de a lényeg, hogy nagyjából képben van. Vagy ezért, vagy simán csak csórónak néz minket, gyakorlatilag önmaga alkudja le az árat nekünk, végül csaknem negyed áron kapunk ágyat, napernyőt, törölközőt, sőt az összegben benne van az öltöző, a zuhany használata, és ha szeretnénk még gumimatracot, kiscsónakot, miegymást is használhatnánk. Soha nem tapasztalt luxusban van részünk, pincérünk az ágyainkhoz hordja az ebédünket, hiába, no, élni tudni kell.

Amalfi
Amalfi
Amalfi
Amalfi

+1 Terme di Saturnia

Terme di Saturnia
Terme di Saturnia

    Kilóg a listámról, ezért is került csak plusz egyként fel rá Saturnia melegvizes forrása. Ellentétben a korábbi strandokkal, itt nem tengervízben áztathatjuk magunkat, hanem 37 fokos, ásványi anyagokkal alaposan ellátott termálvízben. Toszkánában vagyunk, a turisták által kevésbé látogatott Grosetto megyében, szó szerint hegyen-völgyön keresztül érünk el ide. Hatalmas földes parkolóban hagyjuk az autónkat, érdemes itt átöltözni és papucsban, törülközőnkkel a vállunkon elslattyogni a lezúduló víz által évszázadok alatt kialakított kőkádakig. Mindössze néhány euróra lesz szükségünk, a forrás ingyenes, emberekkel telezsúfolt büféből szerezhetünk magunknak kávét vagy hűsítőt. Kihagyjuk a tolongást, inkább órákig ücsörgünk a kellemesen meleg, hömpölygő vízben, keressük a magasból alázúduló hátmasszírozó pontokat. Sokan vagyunk, mégsem zavaró a tömeg, mindenki megtalálja itt a kedvére való köveket.

Terme di Saturnia
Terme di Saturnia
Terme di Saturnia
Terme di Saturnia
6 comments
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil