Loading...
OlaszAország

FERRARA – PÁRMAI BOLOGNAI 6.

Ferrara

OlaszAország – ahogy mi láttuk 102.

img_00781_1.JPGJöhetne az eső

    A Padova és Bologna közötti száz kilométeres autópálya szakasz szinte nyílegyenesen szeli ketté a Pó-síkságot észak-déli irányban. Számtalanszor megtettük már ezt az utat, Bolognától csupán egy óra még az út Firenzéig. Mondhatni unalmas környék, sehol egy hegy, de még apró dombtetőn álló városokat sem látunk erre. Az út felénél, közvetlenül a Pó mellett fekszik Ferrara, eddig még sohasem álltunk meg miatta. De most céltudatosan érkezünk, nincs mese, Ferrara is a gyűjteményünk része lesz.

    Naná, hogy egy kávéval kezdünk, a Piazza del Municipo egyik sarkában verünk tanyát, behúzódunk egy árnyékos teraszra. Forróság van ma is, a térkő ontja magából a meleget. Fura helyen vagyunk, igazából ez a városháza belső udvara, csupán két boltíves kapun keresztül hagyhatjuk el a teret.

img_0037.JPGIndulunk

img_0038.JPGNyugati kapu

img_0040.JPGPiazza del Municipo 

img_0047.JPGFurcsa kupolás

    A keleti oldalon távozunk, és máris előttünk magasodik Ferrara katedrálisa, a Basilica Cattedrale di San Giorgio, hatalmas kapuja felett Szent György gyilkolja is a sárkányt becsülettel. A templom Piazza della Cattedrale (micsoda felüdülés a rengeteg Piazza Duomo-hoz képest) felőli gazdagon díszített pompás homlokzata tökéletes ellentéte a dóm oldalára szó szerint ránőtt apró üzleteknek. Tíz picike, színes, árkádos házikó húzódik végig a templom déli oldalán, mindegyik tetején két kicsiny ablak. Mintha manóvárosban járnánk, felettébb furcsa az egész, percekig szemléljük egy újabb kávézó teraszáról. Előttünk a reneszánsz stílusú harangtorony, oda most sem mászunk fel, ellenben a templomba majd bekukkantunk.

img_0051.JPGBasilica Cattedrale di San Giorgio

img_0052.JPGNézünk balra…

img_0103.JPG…és jobbra

img_0062.JPGTemplomoldal

img_0060_1.JPGManóházak

img_0071.JPGMegunhatatlan téma img_0061_1.JPGVárosháza

img_0067.JPGMuseo della Cattedrale

img_0065.JPGItt is pihenünk

img_0063_1.JPGIl Campanile

img_0072.JPGLentről fel

Katedrális belső – galéria, lehet kattintgatni

    A via Giuseppe Mazzinin végigsétálunk, a víz fontosságára felhívva a figyelmet, tengernyi színes esernyőt feszítettek ki a sétálóutca fölé. Lassan visszafordulunk a főtér felé, irány a város és a környék egykori uralkodóinak, az Estéknek erődje, a Castello Estense di Ferrara. Vizesárokkal körülvett, támpilléres bástyafalakkal ellátott vörös téglaépület ez, hatalmas tornyokkal és csodálatos középkori belsővel. A szokatlanul meleg nyárnak köszönhetően az erődöt körülvevő zöld víz szinte forr, az erőd felvonóhídjain végigsöprő forró fuvallat semmiféleképpen sem hűsít minket. Hatalmas köves téren vágunk keresztül, a Piazza Castello-ról menekülünk egy hűvös sikátorba.

img_0104.JPGKözel az erőd

img_0107.JPGItt is találkozunk Savonarolával

img_0132.JPGCastello Estense di Ferrara

 Castello Estense di Ferrara – galéria, lehet kattintgatniimg_0130.JPGPiazza Castello

img_0126_1.JPGCamera di Commercio

    Kocsiba szállunk, hogy Ferrara másik híres épületét is megnézhessük. Az óvárostól északra vesszük az irányt, a hatalmas parkokkal teletűzdelt reneszánsz negyedbe. I. Eracole herceg álma volt ennek a városrésznek a létrehozása, külön városfejlesztési programot készített a kedvéért. Az Addicione Erculea keretében épült 1492-ben a Palazzo Diamanti, nevét a gyémánt alakú kövekből kirakott díszítésének köszönheti, jelenleg a nemzeti képtár található furcsa falai mögött.

Palazzo Diamanti- galéria, lehet kattintgatni

    Nyaralásunk meghatározó eseménysorozata a Ferrarából Bolognába tartó úton – egészen pontosan egy Autogrillnél – kezdődik el. Megállunk felfrissíteni magunkat, aztán indulnánk tovább, de autónk úgy dönt, hogy maradjunk még a forró benzinkúton. A „ne állítsa le a motort” hibaüzenetet nehezen tudjuk értelmezni ebben az esetben, vajon mire gondolt a költő? Mindenesetre se kép, se hang, assistant szolgáltatónk hamarosan segítséget küld nekünk. Néhány telefon angolaszul, hol is veszteglünk pontosan, majd megérkezik a sárga tréler. Activity kezdődik, mi is a probléma, szerelőnk beül az autóba, amely kezesbárányként viselkedve, simán elindul neki. Általános csodálkozás kíséretében búcsút intünk és irány Bologna. Összeesküvés elméleteket gyártunk szorgalmasan, ekkor még nem sejtjük, ez még csak a kezdet, további  meglepetéseket fog még nekünk okozni a túlbiztosított technika.

Következik: Bologna

One comment
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil