Loading...
Úri huncutságok

SZUBJEKTÍV BOR TOPLISTA 2.

Borbély Nemszáraz

Úri huncutságok 11.

   Maradjunk a fehér boroknál és foglalkozzunk egy világfajtával, a francia gyökerekkel rendelkező Pinot gris-vel, vagyis a Pinot noir és blanc legközelebbi rokonával, következzen az öt legjobb

Szürkebarát.

   A bor, amit igazán senki sem szeret, manapság kevésbé népszerű, mondhatni lenézett fajta. Nem úgy, mint néhány éve, mikor reneszánszát élte a hasonló cipőben járó chardonnay-val karöltve. Szinte nem készült olyan film, ahol szingli nők vagy boldog párok fel nem bontottak volna egy üveg szürkebarátot akármilyen alkalomból is. Aztán a népszerűsége hamar visszájára fordult, mostanában inkább a ciki kategóriában versenyez. Míg Franciaországban inkább fűszeres, telt, zamatos jellegű, addig a világ más tájain, beleértve a hazai három jellemző termővidékét – Badacsony, Balaton-felvidék és Mátraalja – inkább könnyű és semleges ízvilágú. Az idén kóstolt nem kevés szürkebarát a képzeletbeli ranglistánkon szoros versenyt alkotnak, sajnos nincs köztük kimagasló tétel, mondhatni igen középszerű a hazai felhozatal.

 

1. Borbély – Nemszáraz Badacsonyi Szürkebarát 2013 – 15,75 pont

02_borbely_nemszaraz_15_75.JPG

     Az egyetlen nem száraz szürkebarát a listán, neve korán elárulja magát. Ízében talán ez a bor áll a legközelebb a francia eredethez, gyümölcsös és kimondottan finom, köszönhetően a maradékcukornak. Badacsonytomajban találjuk a pincét, többgenerációs borászat, ennek megfelelően a fiatalos lendülettől a komoly tételekig szinte minden megtalálható náluk, érdemes lenne alaposabban feltérképezni a tudásukat. – A kóstolás időpontja: 2015.szeptember 17.

 

2. Nyári Ödön – Szentgyörgyhegyi Szürkebarát 2013 – 15,75 pont

01_nyari_odon_2013_15_75.JPG

    Nyári Ödön bajsza messzeföldön híres, állítólag serdülőkori lázadás eredménye, ha már a haja nem lehetett hosszú. Szigorú nézésétől nyáron megrettentünk, boraitól ellenben már nem. A Szent-György hegy egyik magasan lévő pincéje az övé, a régi présházból kinőtt birtokról legszebb talán a panoráma a Balatonra, bár ilyet több mint bátorság kijelenteni. Szürkebarátja simán befér a legjobb háromba, de nem titok, vannak sokkal jobb borai is. – A kóstolás időpontja: 2015.május 26.

 

3. Laposa– Badacsonyi Szürkebarát 2013 -15,75 pont

03_laposa_2013_15_75.JPG

    A dobogó harmadik fokán ismét egy 15,75 pontos bor, a Laposa pince 13-as szürkebarátja. Nem egyszerű a pince borkínálatát átlátni, „bazaltboros” és „laposás” pinot gris, friss és függőleges címkés, egy évjáraton belül is „össze-vissza” alkoholos, minden tudásunk kell hozzá, hogy képben maradhassunk. De a lényeg ebben az esetben is az, hogy kellemes borra leltünk az általunk kóstolt tételben. – A kóstolás időpontja: 2015.május 30.

 

4. Pántlika – Dörgicsei Pinot Gris 2014 – 15,625 pont

04_pantlika_2014_15_625.JPG

    Talán az idei nyár slágere volt a Pántlika pince olaszrizlingje, ár-érték arányban a legjobb fröccsbort köszönthettük benne. A dörgicsei szürkebarát ugyan más kategória, de ennek ellenére éppen csak lemaradt a dobogóról. Sajnos hasonlóan unalmas, mint a társai, talán csak enyhe szénsavassága emeli ki a többiek közül. – A kóstolás időpontja: 2015.augusztus 05.

 

5. Pálffy – Szürkebarát  2013 – 15,5 pont

05_palffy_2013_15_5.JPG

    Távolodjunk el egy kicsit a Balatontól, de azért messzire nem kell utaznunk. Köveskálon több pince is sikerrel lovagolja meg mostanában azt a hullámot, amit a környék gasztroforradalma adott nekik. Van köztük jó néhány szóra sem érdemes, a Pálffy pince azonban nem tartozik ezek közé. Fájdalom, borait sok helyen nem vásárolhatjuk meg, a kóstolt szürkebarátot is a nemrégiben felújított borteraszán szereztük be. Szurkolunk nekik is, mint ahogy az összes többi borászatnak, hátha egyszer megszületik az ország legjobb szürkebarátja. – A kóstolás időpontja: 2015.szeptember 27.

Következik: a Pinot Noir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil